Babel: bakken op zolder en recept sinaasappel-amandeltaart

Wat eet de geesteswetenschapper? Elke maand duik ik de keuken in met FGw’ers. Deze keer: sinaasappel-amandeltaart op een knusse chaletzolder. De foto’s zijn van Merel de Herder.

Op de zolderetage van een huis achter de Dappermarkt bakt Zará Kars (22), student geschiedenis, taarten. Het schuine dak van de keuken is van hout, de muren ook. Het geeft een aparte Zwitserse bergsfeer, vooral als het buiten begint te onweren. De geur van de sinaasappel-amandeltaart die uit de oven komt maakt het huisje nog knusser.Babel taart 3

Zará en haar twee huisgenoten – samen de ‘chaletgirls’ ­­ ­– hebben uitgeknipte recepten uit supermarktbladen naast krantenartikelen over Brad Pitt, Michiel Huisman en Leonardo di Caprio aan de wand gehangen. Zará had van tevoren al de taart gemaakt, met een vanillestokje, plakken sinaasappel en suikerstroop op de bodem en daarop een beslag van amandelschaafsel, bloem, suiker, boter en ei. Ze haalt net een springvorm uit de oven als we binnenkomen. Als ze hem omdraait komen de plakken sinaasappel en de vanille tevoorschijn. ‘Wat mooi! Die moet ik ook maar eens op mijn werk maken’, zegt Zará blij, terwijl ze thee inschenkt en de taart in stukken snijdt. Ze werkt in het café van muziekwinkel Concerto en bakt daar ook taarten. Dit recept komt nog van haar meest actieve bakperiode, op de middelbare school. Zorgvuldig typte ze recepten over, om ze met uitgeknipt plaatjes in een grote map te verzamelen, ook deze sinaasappeltaart komt uit de map. ‘Taarten vond ik echt de bom.’ Maar ook nu bakt Zará nog graag, ze vindt het heerlijk ontspannend om na een drukke dag lekker appels te snijden en deeg te kneden. Ze dacht er toen zelfs aan om professioneel bakster te worden, maar liet het idee varen voor een studie geschiedenis. ‘Als ik later groot ben doe ik het misschien alsnog. Als alles mislukt.’

Babel taart 8De taart is allesbehalve mislukt. Hij is zoet en sponzig door de sinaasappelstroop en je proeft op de achtergrond de amandel duidelijk terug. Zará is blij, de rest van de eters ook. Taarten zijn ook nu nog echt de bom.

Babel taart 6

Babel taart 5

Recept sinaasappel-amandeltaart

  • 450 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 sinaasappels, schoongeboend
  • 110 g amandelschaafsel
  • 150 g boter
  • 4 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd

Verwarm de oven voor op 160 graden. Breng in een steelpan de helft van de suiker met 125 ml water op een laag vuur aan de kook. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de suikersiroop. Snijd de sinaasappels in flinterdunne plakjes en voeg toe. Laat 15 minuten zacht koken.
Maal ondertussen het amandelschaafsel in de keukenmachine zo fijn mogelijk. Smelt de boter. Klop in een kom de eieren en de rest van de suiker en vanillesuiker in 8 minuten tot een luchtig mengsel. Spatel het bakmeel, de amandel en de boter erdoor.
Leg het vanillestokje op de bodem van de bakvorm en verdeel de sinaasappel erover, verdeel de siroop en vervolgens het beslag erover .Bak de taart ca. 40 minuten. Laat 5 minuten afkoelen. Snijd de randen los en keer om op een bord.Babel taart 4

 

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s