Bierpannenkoeken bakken met Babel

Wat eet de geesteswetenschapper van de UvA? Elke maand duik ik de keuken in met FGw’ers. Deze keer: pannenkoeken in Diemen Zuid. De foto’s zijn van  Muriël van den Berg.

 

Ga je mee naar Diemen Zuid? Daar bakt Vera van Vlerken (20), student kunstgeschiedenis, pannenkoeken voor Babel. Haar container ademt Whitney Houston (ze hangt aan de muur, haar platen liggen in de kast en haar stem schelt door de keuken), en de eettafel is een mooi stilleven van lege flessen Club Mate, een asbak en een Jip en Janneketafelkleed.Geestesvoedsel_Muriël van den Berg

Vera draagt sokken in haar slippers (‘het zijn massageslippers, zo chill’) en heeft een roze pet op. Haar huisje is erg opgeruimd en schoon, maar normaal is het heel vies, vertelt ze. Een vriend die ook mee-eet heeft alles schoongemaakt, opgeruimd en zelfs gedweild.

Geestesvoedsel_ muriël van den berg2

Op de vraag ‘kook je veel?’ barsten haar twee vrienden in hoongelach uit. ‘Grappig dat ik in de Geestesvoedsel kom, want ik kan helemaal niet koken,’ geeft Vera toe. Meestal eet ze met vrienden, ‘goede tip als je niet kan koken!’. Maar pannenkoeken, dat kan ze wel goed. Al zegt ze vaak dat ze die gaat bakken en dan neemt iemand anders het vervolgens over. Vanavond is Vera toch de enige pannenkoekenbakker. En dat gaat soepel, ondanks de rottige kookplaatjes.

Geheim ingrediënt is 40-centbier door het beslag, om het luchtiger te maken. Verder moet je de pannenkoek niet te snel omdraaien en is in de lucht gooien om te draaien ‘echt bullshit’. Vera schrikt als ze per ongeluk olijfolie in de koekenpan schenkt. ‘Altijd boter nemen!’ Vera bakt de pannenkoeken met spek en aan tafel kan iedereen er zelf gorgonzola en gekookte spinazie op leggen.

De pannenkoeken zijn hartstikke lekker voor iemand die ‘niet kan koken’. Bovendien vullen ze als een gek en zijn ze de ideale bodem voor een avondje dansen, of het nu op Whitney of op Lange Frans en Baas B is.vera 4

Recept bierpannenkoeken met spinazie, gorgonzola en spek (4 personen)

  • 300 g verse spinazie
  • 250 g bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 250 ml melk
  • 25 cl bier/pils
  • boter om te bakken
  • plakjes bacon
  • stukje gorgonzola

Kook de spinazie in water met zout en laat uitlekken in een vergiet.
Meng de ingrediënten voor de pannenkoeken door elkaar. Verwarm boter in een koekenpan en leg er 2 plakjes spek in. Bak even en giet dan beslag in de pan. Laat gaar worden aan de randen en keer voorzichtig op. Haal uit de pan en houd warm onder een bord. Bak zo pannenkoeken tot het beslag op is.
Laat iedereen zijn eigen pannenkoek beleggen aan tafel met spinazie en stukjes gorgonzola.vera 2

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s