Babel: stamppot zonder poespas

Wat eet de geesteswetenschapper? Elke maand duik ik de keuken in met FGw’ers. Deze keer: gegratineerde hutspot. De foto’s zijn van Merel de Herder.

Hutspot 4In een straat in Oost met keurige, lage huizen en aangeharkte tuintjes ligt één iets minder aangeharkte tuin waar een flink aantal fietsen in staat. Hier woont Laurens Noodelijk (23), derdejaars student Taal en communicatie, met vier huisgenoten. De studentikoziteit van het huis valt alles mee: de keuken in de grote, lichte woonkamer is netjes en schoon. Laurens: ‘De keuken is mijn heiligdom.’ Op het menu staat zijn gegratineerde hutspot.

Laurens snijdt uien, wortels en twee teentjes knoflook. Hij haalt een bak aardappelen uit de koelkast die hij eerder op de dag al geschild had en hij warmt een pan courgettesoep op die ook al klaar stond. Hij kookt rustig en zonder poespas. ‘Ik ben niet heel inventief, maar richt me meer op de details. Dat alles precies gaar is, bijvoorbeeld.’ Laurens maakt het liefst Hollandse pot, zoals stamppot of soep. Dan heb je meteen te eten voor drie dagen. ‘Of nasi, of een pastaatje. En geitenkaas. Geitenkaas maakt alles lekker.’ De hutspot wordt er straks ook mee gegratineerd. Maar eerst moeten de aardappelen, wortels en uien koken en worden gestampt. Dan gaan ze met een geklutst eitje en wat gembersiroop in de oven, een minuut of twintig. Ondertussen eten we de courgettesoep en gaat het gesprek over onze studie, Game of Thrones en koken. Laurens’ huisgenoot kookt ook regelmatig. ‘In de tijd dat het kost om een pizza te bestellen, kun je net zo goed zelf gewoon wat koken.’ Laurens is het met hem eens. ‘Vaak gooi je gewoon veel shit bij elkaar, dan wordt ’t wel lekker.’

De laatste tien minuten gaat er nog wat gembersiroop, een geklutste eitje en geitenkaas over de gratin. Aan tafel is iedereen het erover eens: het is lekker en vult enorm. Helaas blijft er voor Laurens niet genoeg over voor drie dagen. Maar dan flanst hij morgen wel weer iets in elkaar, lekker wordt het toch.

Hutspot 6

Recept gegratineerde hutspot

  • 1 kg aardappelen
  • 500 g wortelen
  • 500 g ui
  • 2 tenen knoflook
  • half glas melk
  • 3 el gembersiroop
  • 1 ei
  • 125 g geitenkaas
  • zout, peper

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappelen en zet ze op in water met zout.
Snijd ondertussen de uien in grove stukken en doe in de pan. Kook zo’n 10 minuten. Snijd de wortels in grove stukken en kook nog 10 minuten mee. Snijd de knoflook fijn en doe de laatste 2 minuten in de pan.
Giet af (bewaar wat kookvocht), voeg de melk toe en stamp grof. Breng op smaak met zout en peper.
Vet een ovenschaal in met boter of olijfolie en verdeel de stamppot over een ovenschaal. Kluts het ei los en verdeel, samen met de gembersiroop en de geitenkaas, over de bovenkant van de stamppot.
Zet zo’n 20 minuten in de oven.

Hutspot 7

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s