Culinair Servië

Vorige week was ik in Servië. Toe maar toe maar, jullie lazen net dat ik in Portugal was geweest? Eh, ja. Maar mijn liefste Braziliaan werd 30 en ging met vrienden én moeder (die helemaal uit Rio was gekomen) naar trompetfestival Guča, dus toen wilde ik natuurlijk ook mee. Op het festival zelf was de eetkeuze vrij simpel: vlees, worst, spek of hamburger, maar daarbuiten is het me nog best gelukt om bij een familie en in restaurantjes ander Servisch eten te vinden. Lees maar door! 

Het hoogtepunt van de vakantie was eigenlijk het huis waar we sliepen. Aangezien er in Guča normaal gesproken 2.000 mensen wonen en er voor het festival 600.000 komen, opent bijna elk huis als hostel en stelt de tuin beschikbaar als camping. Wij kwamen terecht bij een heel lieve oma, wier dochter, schoonzoon en kleindochters vanuit de grote stad waren gekomen om te helpen. Gelukkig had kleindochter Angelica Engels op school gehad, en zij werd dan ook de vertaalster van het huis. Bij binnenkomst moesten we naar de huiskamer komen en kregen we een heus Servisch welkomstritueel: eerst namen we een lepel honing, vervolgens een glas water en daarna een shot rakia (zelfgestookte, sterke pruimendrank). Oma had vervolgens de tafel volgezet met zelfgebakken broodjes met schapenkaas, zoete croissantjes en koekjes en bramen uit eigen tuin. Met handen en voeten konden we communiceren en zo praatten we onder andere met de vader over geschiedenis (hij was een trotse Serviër) en Braziliaanse modellen die getrouwd zijn met Servische sporters.

En het festival zelf? De hele stad is getransformeerd tot festival: de huizen worden hotels, de tuinen worden campings, elk winkeltje wordt drankwinkel, elk cafe een muziektent en elk stukje straat wordt barbecue. Overal staan groepjes mannen (haast geen vrouw!) balkanmuziek uit hun trompetten te blazen en uit luidsprekers komt keiharde muziek.

 

Aan vlees geen gebrek: aan grote spiesen draaien varkens en schapen boven open vuur en op enorme grillplaten liggen hamburgers (pljeskavica), worsten en stukken varkensvlees. Je krijgt het in een stuk brood of een lepinja (flatbread dat best op roti lijkt, erg lekker!) en kan er vervolgens zelf kool, tomaten, komkommer, mosterd, ketchup, zout en rode peper in doen. Naast vlees van de barbecue kan je zuurkool eten, die in grote ketels op vuur staan te prutten. Het is erg zoute, nogal vette zuurkool, met grote stukken varkensvlees erin. De eerste avond werd er misbruik gemaakt van ons buitenlands-zijn: er werd gevraagd of we misschien ‘een beetje van alles van de barbecue’ wilden. Vervolgens kwam een heuse dierentuin binnen en werd de rekening flink hoog door deze ‘mixed grill’. Nooit zomaar ergens ja op zeggen, dus.

Gelukkig was het ontbijt een stuk aangenamer. Oma had een dag een grote schaal burek met feta gemaakt (zó goddelijk!), een andere dag kleine broodjes met spinazie en kaas en de laatste dag burek met lamsvlees. Daarnaast kwamen paprika’s, tomaten en komkommer uit eigen tuin op tafel en bracht moeder Turkse koffie. De laatste dag had ik trouwens een taart geregeld voor de verjaardag en kwam de hele familie mee-eten.

Maar we aten ook buiten Guča! Er was een riviertje in de buurt waar we zwommen en daarnaast was een restaurantje. De grote zaal met lage stoelen bekleed met nep-satijn keek uit op de rivier. Tot onze vreugde was er een ober die Engels kon én aardig was. Ik nam een kaasomelet, een koolsalade en geroosterde paprika’s, de rest nam een rol van varkensvlees gevuld met kaas en worst die dan gefrituurd wordt. IMG_8780IMG_8781IMG_8782IMG_8783

De laatste avond aten we in Belgrado. We hadden weinig tijd, maar kwamen via tips wel in een leuke wijk (Skardarlija). In een restaurant waar de orkestjes je oren wegtetterden, aten we ontzettend lekker (en met groente!!): onder andere gegrilde halloumi met paprikasalade, gegrilde groenten, biefstuk met kaas en pepersaus en kip met een korstje van walnoten (goed idee!!).

Het was een avontuur, ook culinair gezien. En helaas geen recept. Ik zou graag de burek delen, maar toen ik aan de oma het recept vroeg, wees ze naar haar hoofd: het zat allemaal daar. Binnenkort dan maar eens googlen voor een goed recept.

 

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.

Advertisements

3 thoughts on “Culinair Servië

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s