Recept voor tomatensaus in al zijn vormen

Het toverwoord voor lekker en goedkoop eten lijkt me: tomaat in blik.
Oké, dat zijn drie woorden.

Na onderzoek heb ik vast kunnen stellen dat de blikken van euroshopper hartstikke goed te doen zijn (ze zijn iets zuurder, maar dat is verholpen met een theelepeltje suiker).
UPDATE uit 2017: Het loont écht wel om een goed merk te nemen, zoals cirio.

Het maken van tomatensaus is erg simpel: laat ongeveer 2 eetlepels olijfolie heet worden in een koeken- of braadpan. Pel en plet een teen knoflook en bak even mee tot je de knoflook begint te ruiken. Voeg een blik tomaten (ik neem liever hele dan stukjes) toe en druk ze plat. Doe er een flinke snuf zout en, als je een goedkoop blik tomaten hebt, dat schepje suiker bij. Laat een tijdje pruttelen: in een koekenpan een minuut of 10, in een braadpan wel een kwartier of langer.

Dat was de basis, nu kunnen we leuk gaan doen. Bijvoorbeeld:

  • Standaard een teen knoflook (gepeld en geplet -> erop slaan) laten meebakken.
  • Kruiden toevoegen, vers of gedroogd (basilicum/tijm/rozemarijn/oregano). Voor de arrabbiata-versie (‘boos’ in het Italiaans) voeg je wat chilipoeder toe.
  • Groenten bakken (even bakken voor je de tomaten erbij doet). Een ui, courgette, aubergine, paprika, wat er ook maar in de bonus is.
  • Je kan op het laatst wat parmezaan (of pecorino, dat is goedkoper) raspen, maar denk ook eens anders. Wat zachte geitenkaas, feta of mozzarella laten meesmelten bijvoorbeeld. En dan op het laatst een handje rucola erdoor.
  • Laatste tips voor extra’s: wat gebakken spekjes/zwarte olijven/kappertjes/handje doperwten uit de vriezer.

En denk nou niet dat je dit alleen met pasta kan eten. Het is een perfecte begeleiding bij vlees of vis. Ook gekookte sperziebonen zijn verrukkelijk met tomatensaus – maak dan vooral de tomaten niet al te stuk. Of veel groente bij de tomaten en dan eten met de eerder genoemde bulgur, of couscous, rijst of brood.

Image

Trouwens:

  • Foto’s gebruiken van google.afbeeldingen vind ik flauw, dus alle foto’s zijn uit eigen doos (wat een heerlijke uitdrukking toch altijd). Deze gevulde pasta met tomatensaus en basilicum at ik vier jaar geleden op Corsica.
  • Tomatensaus van verse tomaten kan uiteraard ook, maar die zijn dit seizoen een stuk minder lekker dan de geblikte, dus waarom zou je?
Advertisements

5 thoughts on “Recept voor tomatensaus in al zijn vormen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s